First posting di Inara's Kitchen. Kelmarin saya dok belek album di fb, terjumpa gambar ni. Nostalgia sungguh sebab buat biskut ni masa musim ia viral. Merata-rata orang jual.
Mula-mula viral, memang nampak menarik sangat biskut ni. Entah sapa laaaa yang cipta, siap dengan acuan khasnya. Baca punya baca, laaaa rupa-rupanya nama asal biskut ni, biskut lidah kucing. Asal pun khabarnya dari Indonesia. Cumanya versi asal di Indonesia tak ada warna-warni macam ni. Tapi, ada juga biskut lidah kucing yang dah dirainbowkan di sana. Mungkin juga bila dah meriah di sana, berjangkit menular ke sini.
Masa saya pergi ke Jakarta tahun 2013, di cafe hotel butik tempat saya menginap berhampiran Tanah Abang, ada dijual biskut lidah kucing keju tak berrainbow. Not bad rasanya. Tapi saya lebih suka versi yang saya buat ni. Memang ketagih bila makan. Tak cukup sebekas. Gambar atas adalah gambar masa saya jual biskut ni suatu ketika dahulu. Saya buat 2 round je, lepas tu pencen. Sebab?? Penat!!! Penat nak picit adunan ke acuan.Tak caya? Try dulu buat. Ni resepi yang saya guna yang sedap banget ni.
Bahan-bahan:
250gm pure butter
170gm castor sugar (kalau guna prai halus, 160gm je)
100ml putih telur
50gm tepung jagung*
200gm tepung gandum* (sangai dulu)
1/4 sudu teh emplex*
50gm cheddar cheese parut (brand Melbourne is recommended)
1 sudu teh esen vanilla
*ayak semua
Cara-cara:
- Panaskan oven 140C atau ikut kesesuaian oven.
- Sapu marjerin ke loyang biskut. Sapu ni sekali je.
- Pukul butter dengan gula hingga gebu dan putih.
- Masukkan sikit-sikit putih telur.
- Masukkan esen vanilla dan mix rata.
- Lepas tu masukkan bahan kering dan kacau sebati dgn spatula.
- Last sekali masukkan cheese parut. Kacau rata.
- Bahagikan adunan kepada 5 bahagian dan warnakan adunan dgn warna berikut: purple, merah, oren, biru, hijau.
- Picit adunan mengikut susunan warna rainbow. Jangan penuh sangat nnt melimpah keluar.
- Test dulu bakar sekeping biskut utk tengok tempoh masak biskut tu. Jangan sampai warna bertukar brown ye. Lepas tu, keluarkan dari oven, sejukkan sekejap lepas tu terus simpan dalam bekas kedap udara. Dedah lama sikit kat udara, nanti cepat lemau. Memang bersilat laaa kat dapur nanti.
titanium arts
ReplyDeleteTATONIC worrione.com ART titanium ring CUSTOMING · jancasino.com TATONIC gri-go.com ROCKING T-TATONIC ROCKING T-TATONIC ROCKING T-TATONIC. This unique and original design is crafted with the use 바카라 사이트 of sustainable